Aturem el desnonament de la Paquita #LaPaquiEsQueda

L’Oficina d’Habitatge de Gràcia ha convocat per aquest diumenge 17 de gener a les 13h una cercavila informativa per explicar a les veïnes la situació que viu la Paquita pel fet que la promotora ELIX la vol desnonar.

cercavila

A continuació reproduïm el comunicat que ha presentat l’Oficina d’Habitatge de Gràcia. Així mateix informem que al seu blog podreu trobar més informació del cas i de les activitats que a dia desenvolupa aquest important espai de lluita.

[COMUNICAT]

La Paquita és una veïna de Gràcia de 69 anys que treballa al mercat de l’Abaceria. Viu de lloguer al carrer Milà i Fontanals de Gràcia des de fa més de 20 anys i ara, la volen desnonar. Per què? Què ha passat?

Durant el 2015 l’empresa ELIX va comprar l’edifici en el que viu la Paquita a l’antiga propietària. L’objectiu de l’empresa a l’hora de realitzar la compra era convertir els modestos habitatges de l’edifici en pisos de luxe per tal de vendre’ls molt més cars del que els han pagat. Però per realitzar aquesta operació especulativa, ELIX es trobava amb un gran inconvenient. El seu producte de negoci eren pisos de gent, de famílies, de persones, i li feien nosa. Poc a poc va anar pressionant un per un els veïns de l’habitatge fins que van anar marxant. La Paquita, però, sempre es va negar a marxar ja que el seu contracte li permetia viure allà uns anys més. En el moment que va reclamar que ELIX complís els seus deure com a propietat i arreglés els nombrosos defectes que té el seu habitatge (humitats, pudors, etc.) ELIX s’hi va negar.

El darrer trimestre del 2015 la Paquita es trobava amb grans dificultats econòmiques, degut a que la parada que regenta al Mercat no li resultava sostenible, com succeeix a bona part de les parades. Degut a aquest fet i al trobar-se sense recursos, la Paquita no va poder fer front al pagament del lloguer. ELIX va aprofitar aquesta debilitat de la Paquita per posar-li una denúncia sol·licitant el desnonament.

L’actuació de l’empresa ELIX està vulnerant els drets de la Paquita, recollits en la Llei 24/2015 del 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l’emergència en àmbit d’habitatge i la pobresa energètica. Aquesta llei obliga a la propietat de l’edifici i a l’Ajuntament a oferir una alternativa de lloguer social abans de procedir al desnonament d’una persona que no pot pagar el lloguer.

Davant d’aquest fet des de l’Oficina d’Habitatge de Gràcia ens fem nostres les reivindicacions de la Paquita i exigim:

  • Que s’aturi el desnonament de la Paquita previst pel 20 de gener
  • Que ELIX, com a gran tenidor d’habitatge, ofereixi a la Paquita un lloguer social pel seu habitatge proporcional als ingressos que la seva feina li genera, tal i com la llei els obliga a fer.
  • Que ELIX condoni el deute de la Paquita provocat per l’impagament del lloguer.
  • Que ELIX es faci càrrec d’arreglar els desperfectes de l’habitatge de la Paquita per garantir les mínimes condicions de dignitat. És la seva responsabilitat.

Per tal de fer efectives aquestes exigències la Paquita ha interposat una sèrie de recursos judicials i ha sol·licitat reunions amb Habitatge de l’Ajuntament, els Serveis Socials i el Districte de Gràcia.

Així mateix, des de l’Oficina d‘Habitatge hem convocat una cercavila informativa pel proper 17 de gener a les 13h a la Plaça de la Vila, per tal d’informar a les veïnes i veïns d’aquesta injustícia.

Veniu a donar suport a la Paquita!

#LaPaquiEsQueda!