Guanyem els carrers! Crònica d’una setmana de mobilitzacions a Gràcia

Aquesta setmana ha estat intensa als barris de Gràcia. Un grapat de lluites i reivindicacions han cristal·litzat els darrers dies i han farcit el nostre barri de solidaritat i resistències. A continuació, en fem un repàs:

Hem aturat el desnonament de la Paquita! L’Oficina d’Habitatge de Gràcia va convocar la setmana passada una cercavila informativa que va concentrar a un centenar de veïnes a la plaça de la Vila i va recórrer el carrer Puigmartí, la plaça Revolució, Ramon i Cajal, Torrijos, i va finalitzar amb un vermut popular a la plaça John Lennon. La Paquita, veïna del carrer Milà i Fontanals, agraïa emocionada l’acompanyament de l’Oficina que li ha donat forces per plantar cara la promotora de pisos de luxe Elix. La Paquita és l’última veïna que queda a la finca i que impedeix que Elix faci la reforma, després de foragitar-ne la resta de veïns i veïnes. Elix s’aferra al deute que té la Paquita per expulsar-la de l’edifici, i seguir així elititzant la Vila de Gràcia, expulsant-ne les classes populars. A més a més, Elix com a gran tenidor d’habitatge està obligat per llei a oferir un lloguer social a la Paquita abans de desnonar-la. Seguim amb la lluita, ara anem a pel lloguer social!

Tot i l’aixecament de l’acampada, seguim donant guerra a l’ICAM! Aquesta setmana s’ha tornat a convocar cassolada davant de l’ICAM, a més a més amb la recent estrenada Plataforma d’Afectades per l’ICAM (PAICAM). Malgrat que la concentració de dilluns va ser desconvocada, ja que la Generalitat la va prohibir, el dimarts va tenir lloc una altra concentració convocada per la CGT busos. La Naty, la Marta i altres afectades segueixen lluitant pels seus drets i pel respecte a les persones malaltes. Per una vida digna i contra els abusos de l’ICAM!

icam

Tornem a les parades de metro, que baixin els preus del transport! Dimecres la Plataforma Stop Pujades Transport va tornar a convocar mobilitzacions a les principals parades de metro dels barris de Barcelona. Enguany les tarifes s’han congelat, però no han baixat tal i com l’Ajuntament es va comprometre. Des del Moviment Popular de Gràcia, presents a la Plataforma Stop Pujades, vam convocar a Fontana, i una cinquantena de persones van acudir a la convocatòria obrint les portes de les màquines i cridant lemes com “Transports públics a preus populars” o “Contra l’estafa de TMB cola’t tu també!”. També es van enganxar cartells i repartir fulls volants contra la T-Mobilitat, un nou títol de transport subvencionat per La Caixa, que de no obtenir beneficis rebria una indemnització pública. Volem el transport cent per cent públic! I si tenim sous del passat, volem preus del transport del passat!

S’inaugura el nou Casal de Joves! Han passat dos mesos des que el passat 21 de novembre les joves del Casal Popular Tres Lliris i Arran Gràcia okupessin l’antiga comissaria de la Policia Nacional de Lesseps per fer-hi el nou Casal de Joves. Després d’unes setmanes d’intensa feina i reformes, aquest dissabte es va celebrar la inauguració de l’espai. Un grapat d’activitats van servir per donar la benvinguda al nou Casal i compartir-lo amb totes les persones que s’hi van voler acostar. El nou Casal Popular Tres Lliris obre ja les seves portes amb el compromís de continuar sent seu i refugi de les lluites quotidianes protagonitzades pel moviment juvenil gracienc. I sent conscients que la millor presentació que poden oferir és l’experiència acumulada de més de 20 anys de lluita per un Casal de Joves i de l’energia i la força del jovent del present.

casal.jpg

I res no s’atura, la lluita continua. I lluny de pensamovistar.jpgr que amb una setmana de lluita està tot fet, el Moviment Popular de Gràcia i el conjunt de col·lectius dels barris de Gràcia segueixen treballant per canviar d’arrel aquesta societat. Les properes setmanes també s’esperen mogudetes i plenes de somriures i revoltes. El proper cap de setmana, en el marc de la Festa pels Foguerons, les companyes de La Barraqueta reivindiquen la unitat del Països Catalans encenent focs i fent músiques i danses a la Plaça del Raspall. Aquell mateix dissabte, el Moviment Popular de Gràcia, el Casal Popular Tres Lliris i l’Assemblea Laboral La Precària realitzem un dinar popular per donar suport a les treballadores de les subcontrates de Movistar, que en pocs dies iniciaran el Correscales.

Així mateix, el següent cap de setmana el Moviment Popular de Gràcia està preparant un sonat carnestoltes que vindrà amb sorpreses interessants.

I això és tot, de moment, doncs seguim cosint la resistència a peu de carrer, allà on es lliuren i es guanyen les batalles!