Expulsem l’especulació, construïm espais veïnals

Dissabte passat dia 20 de febrer un nombrós grup de veïnes i veïns vam ocupar el solar ubicat al carrer Torrent de l’Olla número 70. Des de les 10:30h del matí i fins les 21h del vespre, una gran quantitat de persones vam estar habilitant l’espai per tal de satisfer les necessitats del barri. Vam netejar-lo i arrencar les males herbes acumulades als marges, vam construir taules, bancs i una barbacoa, vam fixar unes petites porteries per fer un camp de futbol, vam plantar un jardí vertical etc. L’objectiu era clar, convertir un espai abandonat i podrit de deixalles, en un espai social pel veïnat. Un espai en el que veïns i veïnes puguem gaudir de l’espai públic i fer vida comunitària, on puguem cuinar i compartir al carrer, on els nens i nenes puguin jugar a tot tipus de jocs, un espai per totes i totes.

 

El dimarts sobre les 16:30 una parella de Mossos d’Esquadra va acompanyar a un petit equip d’operaris que van tancar l’espai. La resposta del veïnat no es va fer esperar i vora les 17:15 el solar tornava a estar obert i els infants del barri tornaven a jugar-hi a pilota.

Dijous al matí però, la immobiliària que gestiona l’espai va tornar a atacar, aquest cop amb més insistència. Un altre equip d’operaris va tornar a tancar l’espai i va reforçar la tanca fixant unes noves planxes metàl·liques. Considerant això insuficient, els operaris van destrossar, els elements que donaven vida a l’espai. Van destrossar la taula i eliminar la barbacoa a cops de mall, van arrencar les plantes, van esclafar la feina feta amb esforç i il·lusió pel veïnat.

Altre cop, la resposta del veïnat va ser ràpida. Vora les 20:30 del vespre un important grup de persones es va concentrar davant l’espai i, amb l’ajuda d’eines diverses, va ensorrar les tanques que blindaven el recinte fent que aquest tornés a ser accessible a tothom.

L’empresa propietària de l’espai i els responsables, per tant, de totes aquestes destrosses és Promocions Immobiliàries Insa 2000 SL, administrada per Eva i Antoni Baulenes. Cal dir que aquestes persones figuren també com a administradores d’una desena d’empreses més.

El solar en disputa és un vell conegut del teixit associatiu gracienc. Durant uns quants anys va servir d’espai per realitzar la Festa Major de Gràcia. Així mateix, va allotjar una petanca utilitzada pel Club de Petanca del Casal de Gent Gran de Gràcia. Cal dir que mentre l’espai va ser utilitzat com una petanca, l’Ajuntament va pagar un suculent lloguer a aquesta empresa especuladora, que va augmentar 413 euros més entre els mesos de juny i setembre.

 

Ens trobem davant un altre exemple de l’ús mercantilista que es dóna a l’espai. Tot està pensat com un element de negoci, com un producte que permet especular. Només cal veure les terrasses a les places, la disposició del mobiliari urbà, les ordenances municipal cada cop més cohercitives…

Amb tot, des del Moviment Popular de Gràcia continuarem alliberant espais i recuperant solars i posant-los al servei de les veïnes i els veïns.

Seguim!