Les terrasses i la mercantilització de l’espai públic

Des del Moviment Popular de Gràcia no volem deixar de posicionar-nos respecte la problemàtica que existeix al voltant de les terrasses dels bars i restaurants, en tant que considerem que afecta a l’ús per l’espai públic, en concret de les places, i el seu apoderament per part del veïnat gracienc.

Les places que volem han de ser el pal de paller de la vida comunitària al carrer. Espai de convergència del veïnat, d’intercanvi d’experiències i construcció d’allò comú. Fa anys que les places estan perdent aquesta important funció social doncs els interessos col·lectius s’han estat substituint per interessos privats.

Un exemple rellevant el trobem en les terrasses dels bars i restaurants. Lluny del model que existia fa dècades, a l’actualitat la majoria de terrasses de Gràcia són sinònim d’exclusió d’una part de la població. Per seure-hi cal treure’s la cartera de la butxaca i posar sobre al taula una suma important de diners. Taules i cadires redueixen l’espai del que disposen els bancs públics. Espais de joc infantil desapareixen o es limiten amb tancats en beneficis dels interessos de propietaris de bars i restaurants.

L’avenç del capitalisme i el mercat lliure està convertint allò comú en producte de mercat i la satisfacció de les nostres necessitats resta subjecte a les lleis de l’oferta i la demanda. Lluny queda avui aquell model en que teixit social i comercial es fonien com un tot. En que a les terrasses de les places s’hi seia a compartir i no a consumir.

Davant d’això i d’aquest procés de pseudo-participació amb el que l’Ajuntament pretén callar les reivindicacions veïnals i condicionar-les als límits que el capitalisme i la institució imposen, des del Moviment Popular de Gràcia volem fer saber que:

  • No reconeixerem cap procés participatiu que no sigui fet des del territori, des dels barris, i en el que les decisions preses siguin vinculants, més enllà de legislacions injustes.
  • No compartirem cap ordenança que no suposi una reducció dràstica de la superfície de terrasses, com a pas previ i necessari a una regulació del teixit comercial per fer que aquest respongui als interessos i necessitats real de les veïnes i veïns.
  • Qualsevol regulació que no contempli l’abast real de la problemàtica és un engany, doncs només està traslladant i amagant el problema. Per aquesta raó no acceptarem que es protegeixin les places més saturades mentre es deixen desregulades places com la del Nord, Joanic, Poble Romaní, Diamant o Raspall per ser depredades per l’interès privat.

Amb tot, el Moviment Popular de Gràcia continuarem defensant els interessos veïnals i l’ús popular de l’espai públic. Per això:

  • Exigim a l’Ajuntament que la futura Ordenança de Terrasses no blindi sinó que combati els qui fan negoci amb l’espai públic.
  • Exigim a l’Ajuntament la construcció d’un mobiliari urbà que faciliti l’intercanvi, la comunicació i la vida social del veïnat.
  • Apostem per un model de barri basat en l’ús compartit de les places per joves i gent gran, infants i persones adultes. Places on poder descansar i practicar l’esport, on gaudir i avançar.

Per tot, mentre continuïn privatitzant els barris i expulsant-nos del nostre espai públic, i mentre l’ajuntament segueixi sent còmplice d’aquest robatori sistemàtic, nosaltres seguirem alliberant espais per al veïnat i fomentant un autèntic ús comunitari de l’espai públic. Seguirem combatent aquells que volen convertir allò que és de totes en una mercaderia.

Ho repetim i ho repetirem, Gràcia no està en venda!

Descarregueu-vos el comunicat en aquest enllaç: Les terrasses i la mercantilització de l’espai públicI