[COMUNICAT] L’Assemblea Pensionista de Gràcia davant els abusos de l’ICAM

CONCENTRACIÓ CONTRES LES ALTES INJUSTIFICADES – defensa dels drets des treballadores malaltes

8 d’abril a les 11 hores: concentració davant l’INSS

Des de fa anys, els treballadors i les treballadores amb baixes mèdiques llargues estan sotmesos a revisions pels serveis d’inspecció de l’Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS). A Catalunya, el control de les baixes les fa l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM). Aquestes revisions no estan destinades a millorar el diagnòstic i el tractament sinó a controlar si les persones malaltes poden anar o no a treballar. Aquestes controls no només posen en dubte la professionalitat dels serveis mèdics sinó també converteixen als propis malalts/es en sospitosos de frau a la Seguretat Social. Es destinen recursos i diners públics a perseguir persones malaltes i no a perseguir el frau fiscal i l’economia submergida que representa gairebé el 19 % del total.

Amb la crisi econòmica aquests sistemes de control s’han incrementat i es donen d’alta treballadors/es que estan malalts, però que l´ICAM diu que poden treballar i els han de recórrer, aleshores, als tribunals. Tot essent una situació viscuda i coneguda, sempre quedava reclosa a l’àmbit personal i, gairebé, mai se’n parlava de forma pública.

Això ha canviat. Des del que ell passat 6 d’octubre la Nati, una pacient afectada de sensibilitat central i que va patir un infart i un ictus cerebral, va iniciar una acampada davant de l’ICAM per demanar que es revoqui l’alta mèdica i per reivindicar que se li reconegui la condició d’invalidesa laboral per incapacitat permanent. L’acció de la Nati va tenir, des de l’inici, el suport de col·lectius i organitzacions dels barris de Vallcarca i de Gràcia i de sindicats com la CGT i la COS, hi ha hagut concentracions regulars davant de l’ICAM i presència de veïns gairebé cada dia per acompanyar a la Nati en les seves reivindicacions, ha tingut el suport de parlamentaris, regidors i consellers municipals de la CUP.

Finalment, la lluita de la Nati va aconseguir que els mitjans de comunicació es fessin ressò del cas i va obligar a la mateixa sub-directora de l’ICAM, Consol Lemonche, a donar explicacions públiques per justificar la decisió de no donar a Nati la incapacitat permanent, però al mateix temps ha denunciat a la Nati per suposat delicte contra la propietat

L’acampada de la Nati va acabar però la seva lluita continua. No només es continua la lluita pel reconeixement de la seva malaltia sinó que, a més, la campanya de suport ha permès contactar amb altres persones que es troben en una situació semblant a la seva i s’ha creat la Plataforma de persones Afectades per l’ICAM (PAICAM) per denunciar el tracte inhumà i el funcionament injust d’aquest organisme que està formada per persones malaltes i organitzacions socials i sindicals que han decidit coordinar els seus esforços per denunciar una injustícia que afecta al conjunt de la societat.

El proper divendres 8 d’abril a les 11 h. la Plataforma de persones Afectades per l’ICAM (PAICAM) convoca una concentració davant de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), c/ Sant Antoni Maria Claret, 5-11 a Barcelona. (Metro Joanic)

NO A LES ALTES MÈDIQUES INJUSTIFICADES

SI A UN TRACTE DIGNE DE LES PETRSONES MALALTES

Pots contactar amb la Plataforma amb Twitter @LaPAICAM i per correu electrònic; paicam.cat@gmail.com

Assemblea Pensionista de Gràcia

CePZQNwWAAEt8dV