Aztnugal, AJUDA! Un crit desesperat contra la tortura

Un nou mural ha aparegut a la Vila de Gràcia. El solar alliberat de Torrent de l’Olla 70 ha estat l’espai escollit pel Moviment Popular de Gràcia per fer aquesta pintura que denuncia les pràctiques de tortura a l’Estat Espanyol i la repressió contra les persones que s’atreveixen a alçar la veu per fer sortir a la llum el que l’Estat vol que resti invisible. Un mural senzill, la pintada del qual ha provocat fa pocs dies la detenció de 7 persones al País Basc. Un mural clar i contundent, amb dues úniques paraules: Tortura, Aztnugal.

Aztnugal és la paraula que Jon Patxi Arratibel va fer servir per signar la seva declaració després de passar gairebé quatre dies detingut i incomunicat per la Guàrdia Civil el gener del 2011. Aquesta paraula, laguntza (que vol dir ajuda) escrita a l’inrevés, és el crit desesperat que va poder emetre aquest jove basc després de 92 hores de vexacions, tortures i tractes inhumans a comissaria. Unes tortures que han quedat recollides i relatades, també, en aquest vídeo en el que, Xabier Beortegi, un altre dels cinc detinguts en aquella mateixa operació, explica les 92 hores més llargues de la seva vida a mans de, en les seves pròpies paraules,”una quadrilla de psicópatas“.

Aquesta paraula, Aztnugal, s’ha convertit des de llavors en un crit de guerra contra la tortura i la vulneració dels drets humans a les comissaries de l’Estat Espanyol. I és el lema que els cinc detinguts d’aleshores0417_eg_aztnugal han utilitzat per presentar una campanya que té l’objectiu, com explica Gara, “d’erradicar aquesta pràctica”, perquè, consideren que “ningú més mereix patir-la. Mai més. És hora de posar fi a aquesta barbàrie. Per això, és necessari un esforç col·lectiu, social i institucional“. La campanya, que ha rebut centenars de suports i adhesions, pretén “treballar per un relat integral del que ha succeït aquestes darreres dècades, un relat que integri totes i cadascuna de les vulneracions dels drets humans.

Lluny d’acostar posicions, fa pocs dies vèiem com les forces de l’ordre de l’Estat Espanyol tornaven a colpejar, detenint a Burlada (Navarra) a set persones acusades de “calumniar els cossos i forces de seguretat de l’estat” per haver fet un mural contra la tortura emmarcat en la campanya Aztnugal. Algunes de les persones detingudes són famíliars directes d’un dels cinc joves bascos que patí les tortures aquell gener del 2011.

El Moviment Popular de Gràcia hem volgut mostrar el nostre suport a les detingudes i el nostre ferm posicionament contra les pràctiques de tortura i la vulneració de drets humans que s’han produït des de la fi del franquisme a les comissaries i presons de l’Estat Espanyol. Cal recordar que els Països Catalans no estant exempts d’aquestes pràctiques i que són moltes les activistes que han denunciat maltractaments i tortures a les Comissaries de la Policia Nacional, els Mossos d’Esquadra i diverses policies locals. A Barcelona el cas més conegut i mediàtic ha estat el conegut com a 4F, explicat en el documental Ciutat Morta. Aquest, però no és l’únic. Més a prop, a Gràcia, 3 joves detinguts per la Guàrdia Urbana el 2005 van denunciar tortures i tractes vexatoris. Una denúnica que mai no va ser tinguda en compte i que ha quedat en el no res. Els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona que van efectuar les tortures, integrats en la unitat UPAS, avui en dia segueixen en actiu. Aquest és el vídeo que Graciaviva va elaborar l’any passat per relatar els fets i denunciar els “10 anys d’impunitat“.