Construir dos, tres, molts Bancs Expropiats!

El passat dilluns els mossos d’esquadra desallotjaven el Banc Expropiat de Gràcia. La Justícia d’un Estat sense justícia, la decisió d’un professional de l’especulació i l’actuació d’uns mercenaris públics que serveixen els interessos privats van acabar amb un espai i una experiència col·lectiva de desafiament als valors hegemònics dominants: el benefici individual,  la propietat privada, l’acumulació com a única llei de l’activitat humana i el poder dels monopolis econòmico-financers.

Allí on hi havia hagut una oficina bancària, on es practicava l’estafa sistematitzada a través de crèdits hipotecaris, preferents i productes financers de tota mena. Allí des d’on és decidia desnonar persones de les seves cases, on havia campat sense límits la mesquinesa del diner, el lucre personal i l’acumulació desenfrenada; diversos col·lectius, veïnes, persones de la vila de Gràcia van decidir construir-hi un centre social, un punt de trobada en el que fos possible un altre model de relació entre les persones basat en la solidaritat, el col·lectivisme, el suport mutu i l’organització popular.

Precisament per aquest motiu l’Estat, els jutges, la policia, els especuladors i les forces polítiques que els acompanyen han desallotjat el Banc Expropiat. No poden tolerar que existeixin iniciatives de base popular, autònomes, anticapitalistes i solidàries perquè mostren, de manera clara, que hi ha altres formes de viure i organitzar-se al marge del desastre social del capitalisme. No poden tolerar iniciatives com les del Banc Expropiat perquè qüestionen els fonaments del mateix sistema: l’apropiació individual i la propietat privada. I perquè evidencien que el seu sistema no funciona i no permet a la majoria de persones tenir una vida digna.

La Vila de Gràcia pateix, des de fa dècades, una imposició accelerada del monocultiu turístic, pateix l’especulació immobiliària com a forma sistèmica d’enriquiment individual, l’expulsió de les seves veïnes i el seu jovent perquè no poden pagar el lloguer, la precarització dels que hi viuen i treballen amb uns sous de misèria que els aboquen a l’exclusió. Aquesta és la Barcelona aparador, la Marca Barcelona. Aquest és el model de societat que ens ofereixen les classes dominants, els governs del canvi, els governs que parlen d’un nou país i els gestors de la misèria d’ahir i d’avui. I què succeeix quan els veïns i veïnes, els solidaris i solidàries, el poble que lluita surt al carrer, es mobilitza i denúncia el desallotjament d’un espai alliberat? S’imposa implacablement la militarització dels nostres carrers, la repressió policial, la criminalització i persecució dels qui desafien el seu ordre. S’imposa la involució més autoritària possible. Les classes dominants apliquen implacablement la seva recepta: BRIMO, militarització, repressió policial i assetjament.

Per a totes aquelles que estem fermament decidides a bastir una Gràcia igualitària, insurrecta i solidària el camí resulta clar. Construir dos, tres… molts Banc Expropiats, estendre la lluita i la contestació social sense límits des de l’autonomia i la base, defensar-nos si ens ataquen, avançar per construir i crear les formes de poder popular que ens permetin tenir una vida digna. No pararem fins aconseguir-ho a Gràcia, als Països Catalans, a Grècia i arreu del món. Fora policia de Gràcia. BRIMO dissolució. La lluita és l’únic camí!

Descarrega’t el comunicat de l’MPG en aquest enllaç

Foto: Sergi Alcazar/EN