Gràcia clama la reapropiació de l’espai públic en la primera arrossada popular

La utilització de l’espai públic és la millor manera per exigir precisament la seva reapropiació. Així ho va entendre el Moviment Popular de Gràcia (MPG), que el passat 6 de novembre va organitzar a la plaça de la Vila una arrossada popular per exigir la derogació de l’ordenança del civisme sota el lema “Més places i menys terrasses”.

A les 12 del migdia els primers grups ja començaven a tallar les verdures, a sofregir la ceba i a fer la picada, tot acompanyat i regat amb el vermut de migdia. I així, de paella en paella, es van arribar a cuinar al mateix moment fins a 22 arrossos amb un total de més de dues-centes persones participants. El clam era clar: “L’espai públic no és un bé de consum. És per a les veïnes i veïns de Gràcia”, proclama que ja l’MPG ha llançat aquests dies amb la publicació de les conclusions dels debats que va celebrar a la plaça de la Revolució el passat mes de setembre.

I el dia, que amenaçava amb pluja, va acompanyar la reivindicació popular: hi havia qui cuinava paella negra, d’altres arròs de Castelló, arròs de muntanya o de tardor. També hi havia qui voltava provant una mica d’aquí i d’allà i també hi havia la paella per a 80 persones per a qui no tingués grup. Tot, segons l’MPG, per “denunciar que el negoci privat ens ha anat ocupant les places i s’ha anat menjant la nostra vida veïnal, i fer-ho no només amb la paraula sinó també amb l’acció, en aquest cas amb la reapropiació de l’espai públic per al seu ús i gaudi col·lectiu”. Per això, i davant l’èxit d’aquesta primera arrossada, no se’n descarten noves edicions en el futur.

A més de l’acte, l’MPG també ha volgut acompanyar aquesta diada amb la presentació d’una campanya agitativa per denunciar el procés de gentrificació que pateix la Vila i que “provoca l’expulsió de les veïnes de classes populars cap a fora de Gràcia, l’augment dels preus dels lloguers, la destrucció del comerç local i la precarització de les condicions laborals i de vida en general”.